Hertsön dag #2
Får se vad jag minns av dagarna nu när det är ett litet tag sedan!
Dag 2 var tisdag. Vi började dagen med brandteori vilket innebar en teoretisk lektion där vi gick igenom saker så som pyrolys, flamförbränning, glödbrand, antändning, flampunkt och termisk tändpunkt. Väldigt intressant och det är i och med denna lektion man får en förståelse hur saker faktiskt brinner och varför saker börjar brinna vid olika tillfällen, eller vid olika temperaturer kanske man ska säga istället. Till exempel har bensin en väldigt låg flampunkt medan diesel har en betydligt högre, det skiljer nästan hundra grader. Det som menas med flampunkt är den lägsta temperatur som en vätska avger antändliga gaser. För att gaserna ska antändas kan så lite som en liten gnista behövas eller bara lite statisk elektricitet och så kan det bli en stor brand eller om vätskan förvaras i en behållare kanske en exposion till och med. Därför gäller det att vara vaksam över vad det är för vätskor eller material man håller på med. Termisk tändpunkt är bland det häftigaste tycker jag, att något kan självantända utan en låga eller en gnista utan endast på grund av värme.
Lektion två som också var teoretisk bestod av en genomgång av standard rutiner. Det finns en hel del rutiner räddningstjänsten har, en del självklara saker och vissa saker man inte tänker på alls som de gör innan ett ingripande. Förkortningarna som vi fick lära oss idag var OBBO och BASS, CH (chafför), SL (styrkeledare), RDL (rökdykarledare), RD1 (rökdykare 1) och RD2 (rökdykare 2). Jag har fått frågan om jag kunde beskriva vad alla förkortningar betyder och tänkte att jag kunde ta alla i ett och samma inlägg lite senare ;) Minns inte riktigt vad vi mer gick igenom än alla personers olika uppgifter, brandmännen roterar mellan CH, RDL, RD1 och RD2 medan det alltid är samma person som är SL då denne oftast har mer kunskap och mer erfarenhet än de övriga i bilen. SL är den som leder insatsen i de flesta fall.

Efter lunch var det dags att lära sig hantera luftpaketet, hur man sätter ihop alla delar, vart man skruvar på tillförseln av syre, hur själva masken funkar. Det finns två lägen på dessa masker, ett där man andas den vanliga luften runt omkring och en då man andas luften från tuben. På bilden ovan ser ni själva masken utan tuberna, dessa är de gamla maskerna. Brandmännen idag har nya masker som ser lite annorlunda ut, så är det i alla fall här uppe i Luleå! Det finns även en del som man kopplar till en radio vilket gör kommunikationen betydligt lättare. För att prata i radion trycker man in den lilla svarta pluppen längst fram på masken och då är det bara att prata som vanligt. I alla fall, när vi alla lyckats montera ihop våra andningspaket och klätt på oss larmstället så var det bara att slänga upp tuberna på ryggen och ta en promenad runt huset där vi fick testa på att andas luft från tuberna samt kommunicera via radion. Nyttigt var det! Speciellt för de som aldrig använt något liknande förut.
Som sista moment denna dag var att söka av ett utrymme och finna en person. Det var mycket väntan och endast 10-15 min man faktiskt var aktiv och gjorde något men så blir det ibland! Man var även blind när man skulle söka detta utrymme just för att få en känsla av hur det är när man rökdyker, man ser oftast ingenting alls så detta är en bra övning.