Blivande Brandingenjör

Pluggar på LTU till brandingenjör

Hertsön dag #1

Publicerad 2015-01-27 17:36:42 i , Allmänt,

{Skrev detta igår men internet krånglade!}

God kväll på er!

Tänkte att denna vecka är kanske lite mer spännande att höra om, anledningen till detta är att det är en annorlunda kurs till vad jag har läst innan. Kursen ges in på plats i skolan utan det är en vecka på Räddningstjänstens Övningsfält ute på Hertsön denna vecka och sedan två veckor efter lp4 på Sandö. Denna kurs går vi för att kunna gå 7 veckors praktik på en brandstation under sommaren. Detta är inte obligatoriskt utan man gör det mer för att man tycker det är kul eller om man är osäker på om man vill jobba inom räddningstjänsten eller som konsult. Tror det kommer ge en bra inblick hur det är på en brandstation och så får man testa sig själv och se om man klarar av att hantera olyckor eller inte.

Dagarna är långa, vi börjar vi 8.00 och slutar mellan 16.30-17.00, så man är rätt mörbultad när man kommer hem. Nackdelen med denna kurs just nu är att man under en veckas tid läser alltså 200% kan man säga, heltid ute på Hertsön samtidigt som ens vanliga kurser rullar på. Här gäller det att ha bra diciplin så man även gör uppgifterna i sina vanliga kurser. Min tanke är att lägga mest krut på matten och vänta med ekonomin tills helgen kanske, de bytte kurslitteratur i ekonomin och jag hade redan köpt den gamla så väntar på den nya. Idag tänkte jag i alla fall beta av ett kapitel i matten, läste två kapitel i helgen utöver det vi gjorde förra veckan och det verkade inte allt för klurigt så det är skönt.

Idag på Hertsön var det en lugn start där vi fick plocka ut ett underställ samt ett larmställ, otur att vara så liten som jag är för allt ser ut som ett tält på mig. Dom säger att det inte ska sitta tajt men tja... Sist jag rökdök med larmställ hade jag nog strl s och nu finns det mer eller mindre bara l och xl, men de skulle kolla om de hittar något mindre till mig. Mina händer når ju inte ens ut utanför ärmarna vilket gör det svårt att behålla handskarna på händerna och tja jag vill ju inte få in brandrök innan för larmstället. När alla hade hittat kläder var det dags för förmiddagsfikat som bestod av mackor med ett urval av pålägg samt te, kaffe eller saft. Efter fikat hade vi teori om andningsfysologi och rökdykning. En del kunde jag sedan tidigare men fakta som att det bara är ca 3-4% av syre vi andas in som vi faktiskt utnyttjar, resten andas vi bara ut igen. Även hur viktigt det är att andas ordentligt när man ha masken på var intressant, för det finns en viss mängd luft som ”försvinner” i strupen och i själva masken vilket är ca 200ml. Säg att du tar ett andetag som är 400ml blir effekten endast 50% medan om du andas in 1000ml blir effekten 80%, rätt stor skillnad alltså.

Efter detta var det dags för lunch, typsikt studenter hade alla med sig matlåda. Kön till de tre micros som fanns blev lång och det tog lite tid men det gjorde inget, maten blev ju varm tillslut. Eftermiddagen bestod utav sjukvård och HLR. Vi fick lära oss om LABCDE, AVPU, AKUT och HLR, en himla massa bokstäver att komma i håg vid rätt tillfälle. Det mesta faller på plats naturligt men det kan ta ett litet tag att komma ihåg alla delsteg och vad det faktiskt är man ska kolla vid de olika bokstäverna. Men det kommer nog bli lite klarare ju mer man är där ute. Vi fick även göra en liten praktisk övning med Mini Anne, lite HLR på henne och sedan var dagen slut.

En lite rolig grej hände i början där med andningsfysologin och rökdykningen, strömavbrott. Hela Hertsön var utan el ca en timme, så där satt vi i mörkret medans vi hade teorin. Det gick ju bra då vår lärare hade bra koll på det han skulle gå igenom men oss men ändå lite komiskt, inte ens ett strömavbrott avbryter vår undervisning. Det är allt härligt det!

 

Vi går alla runt i myskläder typ :D
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela